selvennyksiä

Selfiet rapauttavat vaalisalaisuuden

 

Selfiet rapauttavat vaalisalaisuuden

Minä- kulttuurin selfiet rapauttavat vaalit, kansakunnan pyhimmän toimituksen

Maamme kansanvallan suurin saavutus ei ole peruskoulu vaan yleinen ja yhtäläinen ja salainen äänioikeus. Salaisuus on aina ja kaikkialla ollut ehdoton edellytys äänioikeuden toteutumiselle. Kenenkään päähän ei ole ennen tätä selfie-villitystä tullut rikkoa tätä oikeutta ja samalla jopa lainkin mukaan velvollisuutta. Vaalilain 76. § . momentti sanoo näin: "Merkintä on tehtävä äänestyskopissa tai, jos se ei ole mahdollista ilman äänestäjälle aiheutuvaa kohtuutonta haittaa, muutoin siten, että vaalisalaisuus säilyy."

On maita, joissa äänestys ei ole salainen ja missä kansaa painostetaan antamaan sataprosenttinen tuki sortajilleen. Entäs jos meilläkin laitettaisiin piilokamera kuvaamaan äänestämistä ja väärin äänestäneet menettäisivät vaikka leipäannoksensa, mihin sellaisissa maissa ei kansalla yleensä ole varaa.

On aivan toinen asia, mitä kukin jälkikäteen kertoo, mutta sen ei siis tarvitse olla vaalisalaisuuden takia totta eikä kukaan voi sen vuoksi jotakin lähimmäistään ahdistella.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on julkisuudessa paheksunut vaalisalaisuutta rapauttavaa ilmiötä, jossa kansalaiset antavat äänestämälleen ehdokkaalle vetoapua laittamalla sosiaaliseen mediaan itsestään kuvan äänestyslipukkeensa kanssa

Samalla hän olisi voinut tuoda esiin myös mahdollisen seurauksen. Ainakin minusta kuvan ottaminen ja julkinen levittäminen omasta "pyhästä" vaalilipustaan on ja sen tulee olla rangaistua.

Ymmärtääkseni kukaan ei voi edes kirjoittaa yksityisestä henkilöstä, onko hän äänestänyt tai ei. Tämä tuli taannoin esiin, kun joku kansanvallan rohkea ritari kehotti muitakin toimittajia selvittämään tätä. Ei voida esim. sanoa, että joku nimeltä mainittu opettaja ei äänestänyt viime vaaleissa, mutta voidaan kyllä sanoa, että kunnan 50 opettajasta, ei 10 käyttänyt äänioikeuttaan edellyttäen, että lukumäärä on niin suuri, että salaisuus säilyy.

Tämä lapsellisuuteen perustuva Heidi X-Y;n tapaus saa ikävä kyllä lähes traagisen sivujuonen. Kaksiosaisen sukunimen jälkiosa on näet sama kuin vuoden 1917 itsenäisyyssenaattimme oikeustoimituskunnan päällikkö eli oikeusministerin. Nimi Talas on hyvin harvinainen. Olisiko pieni kansalaiskasvatuksen paikka.

 

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  0Suosittele

  Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

  NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

  Käyttäjän majuripasi kuva
  pasi majuri

  Mikähän laki kieltää ihmistä kertomasta ketä äänesti? Ei itsellä tule mieleen. Hyvä veikkaukseni on, että vaalisalaisuuden perusajatus ei ole estää ihmisiä kertomasta, ketä kannatti.

  Käyttäjän seppovaisanen kuva
  Seppo Väisänen

  Pasi Majurille - Kertoahan toki voi ja nykyään kai julkistaakin, mutta se tapahtuu "vaalisalaisuutta rikkomatta" eli ei ole välttämättä totta. Kuntavaaleissa joku voi saada vain yhden äänen, jos sitäkään, vaikka muutama sanoisikin häntä äänestäneensä.

  Käyttäjän PetriKRundelin kuva
  Petri K Rundelin

  Ja itse uskon, että mikäli kaikki todistetusti arkistoisivat
  oman vaalikoppikäyttäytymisensä, voitaisiin tarvittaessa tarkistaa
  "vaalien rehellisyys" lyömällä kansanosan kanssa dokumentit
  yhteen.

  -PR

  Toimituksen poiminnat