selvennyksiä

Hallituskatsaus

 

Hallituskatsaus

Hallitus, joka ei hallitse, ei ole mistään kotoisin

 

Tämänkertaiset vaalit ovat tärkeämmät ja värikkäämmät kuin mitkään nykyisen äänestäjäkunnan elämän aikana. Tärkeämmät ovat olleet vain 1917, ja 1945 ja 1948 vaalit. Näin ollen tämä suorastaan velvoittaa yhtymään suureen kannunvalajien joukkoon.

Viime kerralla syntyneellä sixpäkillä ei ollut paljon puhuttua ideologista liimaa, eikä se välttämättä ole ehdoton tai ainakaan ainoa edellytys menestymiseen. Pragmaattisestikin voi hallita, mutta se vaatii pääminiteriltä kokemusta ja auktoriteettia. Virhe oli siinä, että riidoissa tuppasi käymään niin, että kokoomus voitti, vaikka se olisi ollut yksinkin. Näin kävi esim. vanhuspalvelulaissa, jonka lopputulos oli lähes täydellinen vesitys.

Hallitsemisessa oli tämän lisäksi haittana välillisesti myös opposition hajaannus. Oppositio ei alkuun kyennyt juuri yhteistoimintaan, mikä tuuditti hallituksen turhaan ylimielisyyteen ja salli jatkuvasti hallituksen sisäisen eriseuraisuuden. Hallituksen suurin ansio oli oikeastaan soteuudistus, joka jäi kalkkiviivoilla ja joka syntyi vain opposition avulla ja aloitteestakin.

Yksi leimaava piirre on niinikään ollut entisestään voimistuen olemassa, nimittäin virkamiesten nimenomaan vvm:n virkamiesten vaikutusvallan kasvu todellisuudessakin avoimeksi vallaksi. Tälle politiikan luovuttamiselle vailla poliittista vastuuta olevalle laskukoneiden käyttäjäkunnalle on saatava loppu. Heidän tehtävä on valmistaa vaihtoehtoisia esityksiä, joiden pohjalta päättäjät tekevät ratkaisunsa.

Ja myös teknisessä pätevyydessä on toivomisen varaa. Yhtiöveromuutoksen laskelmat olivat vailla mitään todellisuuspohjaa. Ja tämänkin korjaamiseen vaadittiin opposition eli keskustajohdon apua. Ainakin tämän perusteella ministereillä ja siis vielä enemmän laskukoneiden käyttäjillä olisi vaikeuksia vanhan keskikoulun laskennon kokeissa.

Lopullinen niitti hallituksen arvosanaan oli päätyminen omien, hyvin valmisteltujen ja julkisuudessa itse vuolaasti kehumien esitysten hylkäämiseen. Sellaista ei ole koskaan tapahtunut, vaikka untuvikko pätkäpäämisteri väitti alkuun näin käyvän aina joka kerta kauden lopussa.

Mitä itsekehuihin tulee, niin pohjalainen sananlasku sanoo: Itteäni en kehu, ja koskaan en oo kehumatta jäänyt. Jatkan Esko Nikkarin mainostekstillä: Itteämme kehumme ja oomma tosisnamme ( tosissamme).

- Sillä silloin on viime hetket kyseessä. R.I.P.

Seppo Väisänen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat