selvennyksiä

Iowassa kansalainen on kuningas

 

ja demokratia Suomea parempaa!

Iowan vaalin kummallisuus on vaalikokous Caucus. Pieni osavaltio lähettää vain yhden prosentin verran kansallisiin kokouksiin, eikä välttämättä määrää suuntaa kuten seuraava New Hamshire, mutta se on kiilannut itsensä ensimmäiseksi järjestämisjonossa. Muiden osavaltioiden esivaaleissa käydään jättämässä lippu uurnaan ja poistutaan. Mutta Iowassa kokoonnutaan jokaisessa 1681 äänestysalueessa vaalikokouksiin. Kokoukset pidetään yleensä yleisissä tiloissa, kuten kirkoissa, kouluissa ja kapakoissa.

Olin 1976 US:n 200-vuotisjuhlavuonna seuraamassa vaaleja eli kerron kokemaani ja ymmärtämääni. Nuo kokoukset ovat suljettuja muilta kuin rekisteröityneiltä kannattajilta ja niissä käydään keskustelua ehdokkaiden välillä. Ainakin ennen ne olivat suljettuja myös siinä mielessä, että alkuajan jälkeen ei sisälle enää päässyt. Puheenvuorojen jälkeen kukin ehdokkaan kannattajat menevät salin nurkkiin tai keskelle. Republikaanit toimivat rationaalisemmin, mittavat välittömästi kunkin ehdokkaan kannatuksen ja tällä prosenttiosuudella kukin jatkaa eteenpäin piirikuntaan ja osavaltioon päin.

Demokraatit noudattavat perinteisempää linjaa, jossa hajaääniä saaneiden ehdokkaiden kannattajat valitsevat lähinnä mieleisensä ehdokkaan ja päädytään näin kärkiehdokkaiden asettamiseen. Ehdokkaiden edustajat saavat nykyään olla mukana, mutta pääsääntöisesti esittely on paikallisten varassa.

Mitäs sanotte tällaisesta demokratiasta. Tuo voisi esittää kuka tahansa ulkomaan toimittaja, mutta poikkeuksia lukuun ottamatta hän ei osaa suomentaa sitä, ja juuri siitä syystä hän asemamaassaan. Hän ei selvitä itselleen ja muille, mitä tämä merkitsee meikäläisissä oloissa siitä syystä, että hän ei niitä tunne.

Mitä tämä siis merkitsee, mitä se on suomeksi. Keskimääräisesti äänestysalueen koko on 1500 henkilöä. Se on vähän, kun ainakin Helsingissä äänestysalueessa on noin 3000 äänioikeutettua eli täysi-ikäistä. Mielestäni on myös syytä esittää tällainen ”avoin” demokratia suomalaisen, hyvänä pitämämme rinnalla. Vaikkei osallistumismäärä olekaan suuri, niin tällä tavalla syntyy keskustelua aivan toisella tapaa kuin meillä. Ja ennen kaikkea niin, että siihen ei vaikuta listavaalisysteemi eikä julkinen mielipide niin kuin meillä pohjoismaissakin.

Tällä tavalla toteutuu myös mielipiteen ilmaisuvapaus. Olisimmeko me valmiit siihen, että korttelin ja koulupiirin asukkaat tietäisivät minun kantani vaikkapa Heinäuoman ja Tuomiojan välillä. Ei mutta lakatkaa samalla haukkumasta amerikkalaista demokratiaa. Joka aktiivisen osallistumisen osalta on meitä parempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tämä kirjoitus kuvastaa tietysti yhtä osavaltiota, mutta yleistetymmin republikaanien äänitapaa ei voitane pitää mitenkään erityisen reiluna.

Esimerkiksi Alaska, Pohjois-Dakota ja Oklahoma saavat yhdistetyllä viidellä miljoonalla kansalaisella 99 delegaattia, koska ovat perinteisen punaisia osavaltioita.

New Yorkissa asukkaita on 18 miljoonaa ja delegaatteja 95.

Mutta kuten totesin, kirjoitus koskenee nimenomaan Iowaa, jossa järjestelmä on juuri tietynlainen ja aika mielenkiintoinen. Ei suorempi demokratia ole automaattisesti upeaa, mutta monesti siinä on hyvät pointtinsa.

Käyttäjän seppovaisanen kuva
Seppo Väisänen

Kiitti kommentista Timo Kilpiäinen. Puolueet toki itse laativat sääntönsä. Sitten on vielä superdelegaatit, joita lopullisessa puoluekokouksessa on noin neljännes, ja nää on ihan konieston miehiä eli jonkinlainen jarru.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Unohdin kokonaan superdelegaatit, kun kelailin tuota asiaa. Aika iso homma muuten, kiitos muistutuksesta.

Saa nähdä onko jo ennen liberaalimpien osavaltioiden esivaaleja tosin saaneet Cruz tai Trump jo tarvittavan määrän delegaatteja taakseen ennen kuin Bushilla tai Rubiolla on mitään saumaa saada käytännössä ketään.

Mielenkiintoiset ajat menossa.

Toimituksen poiminnat