selvennyksiä

Maaliskuu 1917 toi lippukirjavuuden

 

 

Leijalippu hulmusi voitokkaasti

Kevään 1917 tapahtumiin liittyvistä runoista on kenties tunnetuin V.A. Koskenniemen Leijonalippu: Sua, Suomen leijona, tervehdän: sun säilässäs aurinko palaa! Mutta leijonalipulle runoilivat muutkin. Larin Kyöstin runon nimeltään Lippulaulu alkaa: Nyt leijonalippu liehumaan,/ maan voiman vapaa vaate, Sen lisäksi leijonalipulle runoili maalaisliittolainen kansanedustaja Antti Rentola:

Hulmua leijonalippu / käskystä kohtalon kalliin, / sähkötä Suomeni kansa /

vanhojen taattojen malliin. - Kaikki vaakunalipulle, eikä kukaan - ainakaan en ole lehdistä löytänyt siniristilipulle.

Miksikä niin? Jos lippuasia olisi ratkaistu jo keväällä 1917, jolloin liputus oli mielikuvituksellisen kirjavaa, niin voiton olisi vienyt kiistatta punakeltainen leijonalippu. Sitä todistaa se, että Uuden Suomettaren tekemässä kyselyssä maan kulttuurieliitille vain harva oli suomalaiskansallisen sinivalkoisen kannalla. Tämä yleinen mielipide sai myös runontekijät, jotka seurasivat kiinteästi aikaansa, reagoimaan omalta osaltaan.

Kevään 1917 värin oli siis punainen, vielä voimallisemmin työväenliikkeen kokopunaisena lippuna. Mainittakoon , että punalippu ilmestyi maaliskuun vallankumouksen jälkeen Työväentalon torniin. Siellä se oli liehunut viimeksi vappuna 1911, jolloin se oli ollut pakko poistaa poliisin määräyksestä. Työläisrunoilijat runoilijat vallankumouksesta ja myös punalipuista, josta ehkä vapun tienoissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mistä on peräisin "suomalaiskansallinen sinivalkoinen" lippu?

Minä näin kerran satoja lippuehdotuksia Suomen lipuksi. Suurin ryhmä oli sellaisia jotka oli muotoiltu Venäjän lipusta. Tavallisin oli että siitä oli poistettu punainen väri. Eli lipun värit jo näissä ehdotuksissa olivat sinivalkoinen. Sitten tuli mieleen että pitää osoittaa että olemme kristittyjä ja pohjoismaisia, niin muodostui siniristilippu.

Eestiläiset pitäytyivät enemmän Venäjän lipussa. He vain poistivat punaisen värin kuten mekin ja änkesivät mustan värin sinisen ja valkoisen raidan keskelle. Latvia ja Liettua olivat omaperäisempiä.

Toimituksen poiminnat