selvennyksiä

Olutäänestys: Hallituskysymys peitti alleen vapaat kädet

 


 

Olutäänestys: vihreät keskustaa konservatiivisempia.

Kuningas alkoholin merkittävää osaa Suomen tasavallan mielipide-ja mielialailmastossa kuvaa se, että se käsitettiin omantunnon kysymyksenä. Mutta liiallisen hajonnan estämiseksi ryhmät kuten kokoomus ja sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto tekivät oikein ryhmäpäätökset. Ne olivat tässä poliittisesti tärkeässä kysymyksessä jokaisessa tapauksessa niin merkityksellistä, että kussakin ryhmässä omantunnon vapautta tohti käyttää vain yksi edustaja. Taustalla oli politiikka kokoomuksessa hallituksen tukeminen ja vasemmistopuolueissa taas sitä vastaan äänestäminen, vaikkei mistään luottamusäänestyksestä ollut kysymyskään.

Käytännössä vapaat kädet kai oikeastaan vain keskustan, siis päähallituspuolueen” ja vihreiden, rkp:n sekä perussuomalaisten edustajat. Kristillisten kanta oli luontevasti sama. Siniset taas ovat niin kiinni hallituksessa pysymisessä, että vapaita kuvioita ei isä Soinin silmien edessä sovi ottaa. Ryhmästä neljä oli muutosta vastaan, mm. ministeri Pirkko Mattila ja 12 muutoksen eli hallituksen linjan kannalla. Mutta kuvaava ryhmien samanlaisuudelle on, että perussuomalaisessa ryhmässä jakautuma oli sama 4 vastaan ja 13 puolesta eli Soinin sopimus päti täälläkin. Tiukemman linja säilyttämisen kannalla olivat mm. Laura Huhtasaari Laura ja Toimi Kankaanniemi.

Näin ollen tarkastelen vain keskustan, vihreiden ja rkp;n äänestyskäyttäytymistä. Erittäin kiintoisaa on havaita se, että kenties yleisesti vapaamielisin ryhmä eli vihreät ei tässä ollut kovin avomielinen. Päinvastoin 14 äänestäneestä peräti kymmenen kannatti entistä linjaa ja vain neljä linjan höllentämistä. Ja vielä merkittävämpää on seurata kellokkaiden kantoja: korottamista kannattivat vain Ville Niinistö ja Jyrki kasvi. Vastaan olivat taas Touko Aalto, Outi Alanko-Kahiluoto, Pekka Haavisto, Satu Hassi ja Emma Kari ja heitä tukivat vielä nuoret Jani Toivola ja Ozan Yanar. Eli vihreät äänestivät taatusti kannattajakuntansa enemmistön tahtoa vastaan toteuttaessaan omakohtaisesti oman vakaumuksensa mukaista äänestämistä. Olisiko tämä lisämerkki yleispuoluelinjan voimistumisesta.

Muiden puolueiden kohdalla ei näin dramaattista jakautumaa ole nähtävissä paitsi ehkä rkp:ssä. Heistä 7 oli entisellä ja 3 muutoksen kannalla. Muutosta kannatti mm. Stefan Wallin, mutta sitä vastusti taas mm. Eva Biaudet Eva, Anna-Maja Henriksson ja Mikaela Nylander. Tässä tulee näkyviin myös sukupuolen merkitys: kaikki naiset olivat vastaan ja miehet jakautuivat tasan. Aivan sama oli tilanne muuten vihreissäkin: kaikki naiset vastustivat muutosta ja miehet jakautuivat tasan.

Yleisesti arvokonservatiivisen keskustan ryhmän jakautuminen oli kiintoisa, mikä oli tällä kertaa cityliberaalien voima. Ryhmä jakautui kaikkein tasapuolisimmin. Muutosta vastusti 19 ja kannatti 29 edustajaa, tosin siihen vaikutti asema hallituksen koossa pitämisen pakosta. Julkisesti on kiinnitetty vastustaneissa huomiota lääkäri Pekka Puskaan, mutta joukossa oli koko takametsien miesten ja naisten kaarti: Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen. Mauri Pellarinen ja Tapani Tölli. Toisella puolella eli vapaamielisempiä olivat mm. Mikko Alatalo, Kauko Juhantalo, Antti Kaikkonen ja Matti Vanhanen. Keskustankin ryhmässä naiset olivat konservatiivisempia. Muutosta vastustaneista 19:sta oli naisia kokonaista 8, kun taas sitä ajaneista 29:stä vain 5 oli naisia.

Kun siis kokonaisuudessaan vihreät olivat keskustalasia konservatiivisempia, voi sanoa hallituskysymyksellä olleen vaikutus nimenomaan keskustan äänestämiseen.


 

Mielenkiintoista olisi verrata tätä äänestystä avioliittoäänestykseen, jossa lopputulos oli suurin piirtein sama. Tosin olutäänestyksessä kokonaisuudessaan vapailla käsillä lopputulos olisi ollut kyllä vapaamielisempi.

Seppo Väisänen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat