selvennyksiä

Suomen vienti kumouspolulle

 

Pari pointtia Volaselle Kumouksen tulosta Suomeen

 

Teoksenne idea Suomen vuosi 1917 on erinomainen. Olisi saanut olla vaan laajempi ja dokumentein elävöitetty. Ikävää ettei se ole poikinut lehdisä varsinaisia arviointeja virittämäsi Pohjantähti- keskustelun herättämiä facebook-kommentteja lukuunottamatta.

Kirjassanne Linnan löylyttäminen vaikuttaa kovin päälle liimatulta.

Facebookissa on, kuten tiedät, ollut jo pitkään Olavi Puusaaren TV-ohjelmasta litteroimani Linnan ”puheenvuoro”. Se laajentaa huomattavasti Pentinkulma-näkökulmaa ja odottaa edelleen kommenttiasi.

Kun kukaan muu ei näytä uskaltavan sanoa mitään teoksestanne, on se minun tehtävä. Mutta vain pari pientä ponttia siis. Pari pidempää esitin jo ennen kirjasi julkaisua. Sanottekin esittelevänne tutkimustuloksia, mutta tulkintanne niistä on reippaan arvoväritteistä.

Jatkatte edelleen sitä linjaa, että - kuten teit jo edellisessä- rinnastatte Venäjän bolshevikit ja Suomen sosialidemokraatit ja puhutte tavan takaa innolla ”tovereista”. Eikä Lehtisellä ole ollut mitään tätä vastaan. Minusta tämä on epähistoriallista ja hyvin arvoväritteinen kannanotto. Suomalaiset olivat maailman surumielisimpiä vallankumouksellisia, kuten Anthony F. Upton, jota ette vieläkään tunne, on sanonut. Vallankumouksen teko oli suomalaisille kerta kaikkiaan vastahankainen operaatio. Tätä olet oivallisesti selvittänyt tarkastelemalla liikkeellelähtöä eli puolueneuvoston vipuamista vallankumouksen tielle tammikuun 19.-22. päivinä. Minä korostaisin sitä, että se tapahtui puolueen sääntöjen vastaisesti.

Viime teokseesi Suomen synty nähden on lisääntynyt maalaisliiton toiminnan lähes kritiikitön korostaminen. Jokainen Alkion liike on edelleen taitava, vaikka sitä voisi pitää myös tuuliviirimäisenä. Sellaisena voi nähdä jo alkuun 8. marraskuuta nopeasti muuttuneen suhtautumisen valtionhoitajakysymykseen. Ja sitten marraskuun 15. päivänä Alkio myös muutti esitystään, vaikkei sitä kukaan suomalainen, edes Eino Ketola, jonka vasta nyt löysit, ole huomannut.

Hyvä että korjasitte kummankin edellisissä teoksissanne olleen väärän käsityksen joulukuun kuudennesta. 6.12.1917 ei suinkaan hyväksytty joulukuun neljännen itsenäisyysjulistusta. Mutta ette kuitenkaan ymmärtäneet luonnehtia päivää oikein, se on alkiolaisittain tasavaltapäivä. Ilman tätä periaatejulistusta Suomesta ei olisi tullut tasavalta!

Seppo Väisänen

P. S. Omalta osaltani olisin toivonut ja myös tekijänoikeudellisista syistä edellyttänyt, että olisitte maininneet minut lähteittenne joukossa. Rohkenen jopa väittää, että kirjoituksillani netissä on ollut suurempi merkitys siihen uuteen, minkä olette tähän yhteisteokseenne saaneet, kuin kenelläkään tai ainakaan monella mainitsemistanne tutkijoista.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Väinö Linnan upseerikuvalla olisi sota ja kapina hävitty.

Juha Hämäläinen

Ja myös Edvin Laineen uroteoilla sodassa.

Toimituksen poiminnat